top of page

My Pension

Eén van de meest bezochte websites van de federale overheid. De website die alle gegevens bevat in verband met ons pensioen.

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

Als je op de homepagina komt, merk je dat deze bestaat uit twee grote delen, namelijk Wettelijk pensioen of de eerste pensioen pijler en het Aanvullend pensioen of de tweede pensioenpijler. De derde pijler het individueel pensioensparen, kan je hier niet raadplegen, dit zal je moeten navragen bij jouw bank.
 

dit.png

We starten bij het Wettelijk pensioen.
Dit is wat ze noemen de eerste pensioenpijler. Je kan hier zien wat je pensioenuitkering zal zijn wanneer je stopt met werken.
Bij het doorklikken op ‘Mijn wettelijk pensioen’ krijg je bovenaan een balk te zien met de volgende tabbladen:

is.png

Mijn dossier


In dit tabblad vind je jouw carrière terug alsook het brutojaarloon dat je per jaar hebt verdiend. Deze documenten worden niet aanzien als officiële documenten. Voor officiële documenten neem je beter contact op met de federale pensioendienst. Aan deze dienst vraag je jouw globaal loopbaanoverzicht. Dit is het officiële document met al de juiste gegevens. Gegevens die op het globaal loopbaanoverzicht ontbreken, moeten door de burger zelf worden aangevuld met een bewijs ervan.


Mijn pensioenloopbaan


Hierin kan je jouw carrière bekijken. Je kan bijvoorbeeld zie hoe lang je als werknemer, zelfstandige en/of als ambtenaar hebt gewerkt. Op zich interessant, al is de website MyCareer veel accurater en veel gedetailleerder dan dit tabblad binnen MyPension.


Mijn studiejaren afkopen


Is een mogelijkheid binnen de pensioenwetgeving. In dit tabblad worden de voorwaarden kort uitgelegd en wordt er ook doorverwezen naar een pagina van de federale pensioendienst die het systeem van studiejaren afkopen beter uitlegt. Voor simulaties, waarbij je het effect van deze actie kan zien, moet je in het volgende tabblad gaan kijken.


Mijn pensioen plannen


Dit is misschien wel het interessantste tabblad van de website. In dit tabblad kan je verschillende simulaties maken. Wat als ik direct stop met werken, wat als ik nog een jaar langer werk dan mijn vroegste pensioendatum, wat als ik een studiejaar afkoop, … Al deze acties kan je simuleren om te zien wat het effect is op jouw pensioen. Wel is belangrijk dat je goed het verschil kent tussen een vervroegd pensioen en een wettelijk pensioen. Het vervroegd pensioen is gebonden aan leeftijd/loopbaanvoorwaarde, het wettelijke kent enkel leeftijdsvoorwaarde (65, 66, 67 jaar). Dit schept bij sommige burgers een verkeerde verwachting. Bij sommige zal het bedrag tussen vervroegd en wettelijk pensioen niet veel verschillen, maar zij zullen wel 5 jaar langer moeten werken. Dit kan doordat op de datum van het vervroegd pensioen, de korf die meetelt voor het pensioenbedrag al bijna vol zit.
Bijvoorbeeld: Ik ben op mijn 15 jaar beginnen werken. Mijn vervroegde pensioendatum = 60 jaar, mijn wettelijke 65 jaar. Het bedrag tussen vervroegd en wettelijk zal klein zijn, waarom? Op de leeftijd van 60 jaar heb ik al 45 jaar gewerkt. Dus zit mijn korf op deze moment al vol. Het wettelijke pensioen kijkt enkel naar de leeftijd en niet naar het aantal gewerkte jaren. Iemand die slechts 5 jaar gewerkt heeft, zal bijvoorbeeld ook recht hebben op een pensioen op zijn 65ste,66ste of 67ste verjaardag. Maar dat pensioenbedrag zal niet hoog zijn, aangezien deze persoon slechts 5 gewerkte jaren kan voorleggen.


Mijn pensioen aanvragen


Het laatste tabblad biedt je de mogelijkheid om jouw pensioen officieel aan te vragen. De federale pensioendienst zal deze vraag ontvangen en jouw dossier in orde brengen. Je zal daarna jouw dossier moeten tekenen voor akkoord en dan is jouw pensioen officieel.


Let op: wil je effectief op pensioen, gebruik dan nooit de gegevens vanuit Mypension. Dit is slechts een maatstaf. Gebruik telkens de gegevens vanuit de Federale Pensioendienst (FPD).


In de website van Mypension kan je ook klikken op de functie Mijn aanvullend pensioen.
Bij deze functie kan je jouw gegevens bekijken van jouw tweede pensioenpijler of het aanvullend pensioen. Iedere werknemer spaart afzonderlijk voor een aanvullend pensioen. Dit kan uit twee delen bestaan, namelijk de groepsverzekering en het pensioenfonds.
Het pensioenfonds wordt beheerd door de sector, de groepsverzekering door de werkgever. Verschillende bedrijven hebben verschillende groepsverzekeringen, ook binnen één sector. Een pensioenfonds geldt voor alle bedrijven van die sector. Heb je dus in verschillende sectoren gewerkt, of heeft jouw sector in de loop van jouw tewerkstelling beslist om over te stappen naar een ander fonds, dan kan je dit in deze toepassing allemaal nagaan. Soms is dit bij de groepsverzekering niet het geval, dit zal je dan moeten navragen bij de werkgever. Normaliter worden werknemers jaarlijks wel op de hoogte gehouden van de evolutie van hun groepsverzekering.

 

Als je doorklikt op de functie ‘Mijn aanvullend pensioen’, kan je twee zaken zien. Enerzijds hoeveel jouw fonds momenteel al gespaard heeft en anderzijds hoeveel jouw overlijdensdekking bedraagt.
 

grappig.png

Dit wordt uitgedrukt in een totaal bedrag (het grote) en een maandelijks bedrag (het kleine).
→ Als je doorklikt op ‘plannen als werknemer’ en vervolgens op ‘detail’ dan zie je alles meer in detail staan. Bijvoorbeeld hoeveel je zal sparen indien je tot jouw 65ste in dienst blijft en blijft sparen in dezelfde beleggingstak.
Met al deze informatie hoopt de federale overheid jullie zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van jullie pensioensituatie. Ga gerust een kijkje nemen. Voor sommige mensen is dit hoopvol, voor anderen dan weer uitzichtloos. Toch let je beter op, want Mypension kende heel wat problemen bij de opstart. Vaak waren situaties van burgers niet compleet. Wil je dus effectief op pensioen gaan, vraag dit dan eerst altijd na bij de federale pensioendienst. Zij hebben de juiste cijfers en zijn de bevoegde instantie in verband met pensioenen. Voor meer informatie over de federale pensioendienst, kan je surfen naar https://www.sfpd.fgov.be/nl.

bottom of page