top of page

Digitaal ondertekenen

Een toepassing die steeds meer aan populariteit wint, is het digitaal ondertekenen. Dit kan op verschillende manieren.

3 manieren 

1. Gewone elektronische handtekening


Dit is de eenvoudigste vorm, bijvoorbeeld een handtekening bij jouw e-mail of een scan van jouw handtekening, maar heeft minder waarde.


2. Geavanceerde elektronische handtekening


Heeft meer waarde omdat hier al iets meer technische controle bij komt kijken. Zo kan je een geavanceerde handtekening zetten door de combinatie van een paswoord met een username, of een code die naar een telefoonnummer/e-mailadres wordt gestuurd.


3. Gekwalificeerde elektronische handtekening (= eID)


Dit is de vorm van digitaal ondertekenen die we verder bekijken. Dit is namelijk de vorm met de meeste juridische garanties omdat je hier jouw handtekening zet met de bijkomende certificaten.

​

Hoe zet je een gekwalificeerde elektronische handtekening?


Deze handtekening kan je zetten in een document met pdf-formaat. Andere documenten zal je dus eerst moeten omzetten via de knop ‘opslaan als’ pdf. Binnen jouw pdf-document klik je op de knop ‘gereedschappen’. Binnen de functie gereedschappen kan je klikken op de functie ‘invullen en ondertekenen’. Hier kan je jouw initialen onder een document zetten. Dit is geen gekwalificeerde handtekening. Die zet je door de functies ‘certificaten’ te gebruiken. Met deze functie kan je eerst een handtekeningvenster creëren waar en hoe groot je jouw handtekening wenst. Daarna zal je wel jouw identiteitskaart alsook jouw pincode nodig hebben. Je zal namelijk jouw identiteitskaart moeten verbinden met jouw pc/laptop en opnieuw de stapjes moeten doorlopen van het inloggen a.d.h.v. de eID. Inloggen via de itsme app lukt niet bij het digitaal ondertekenen. Er zal je ook gevraagd worden om het pdf-document opnieuw op te slaan. Zo zal je een versie van het document bezitten zonder handtekening en één met. Je kan natuurlijk ook altijd de versie zonder handtekening vervangen door de versie met handtekening.

​

Nu we een aantal belangrijke functies kennen, kunnen we bekijken wat we allemaal over onszelf kunnen terugvinden op het wereldwijde web.
Je start best door te surfen naar: www.belgium.be.
In deze website vind je al veel wetgeving en info terug die burgers in België kunnen gebruiken. Wat nog interessanter is, is de website Mybelgium. Je kunt hier naar surfen via: https://my.belgium.be/nl of je klikt in de website van www.belgium.be rechts in de bovenhoek op ‘Mybelgium’. Je komt zo in een overzicht terecht van al de verschillende websites van de federale overheid per thema gerangschikt. In deze brochure leggen we vijf belangrijke websites uit.

bottom of page